USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Röportajlar

DEMİRCİ, “TOKAT’I ÇOK SEVDİM”

DEMİRCİ, “TOKAT’I ÇOK SEVDİM”
07-07-2014 17:17
Google News

Ünlü Tasavvuf Müziği Sanatçısı Dr. Mustafa Demirci Tokat’ta verdiği konserle Ramazan coşkusunu ikiye katladı.

Ramazan etkinlikleri kapsamında Tokat, Erbaa ve Turhal’da üç günlük bir konser sürecine giren Ünlü Tasavvuf Müziği Sanatçısı Dr. Mustafa Demirci, Erbaa ve Turhal’daki konserlerin ardından Cuma gecesi Tokat merkezde de gönülleri fethetti. Teravih namazından sonra Ramazan Sokağı’nı dolduran binlerin karşısına çıkan Demirci, Tokat’ta konser vermenin ve Tokatlılar ile bir arada olmanın kendisini fazlasıyla mutlu ettiğini söyledi. Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu ise Demirci’ye hediyeler sunarken kendisini Tokat’ta ağırlamaktan dolayı duyduğu memnuniyeti ifade etti. Daha sonra Demirci dillere pelesenk olan eserlerini yediden yetmişe tüm Tokatlılarla birlikte seslendirdi.

 

DEMİRCİ’DEN SAMİMİ CEVAPLAR

           

 

Ünlü Tasavvuf Müziği Sanatçısı Dr. Mustafa Demirci Tokat’ta verdiği konserle Ramazan coşkusunu ikiye katladı.

Ramazan etkinlikleri kapsamında Tokat, Erbaa ve Turhal’da üç günlük bir konser sürecine giren Ünlü Tasavvuf Müziği Sanatçısı Dr. Mustafa Demirci, Erbaa ve Turhal’daki konserlerin ardından Cuma gecesi Tokat merkezde de gönülleri fethetti. Teravih namazından sonra Ramazan Sokağı’nı dolduran binlerin karşısına çıkan Demirci, Tokat’ta konser vermenin ve Tokatlılar ile bir arada olmanın kendisini fazlasıyla mutlu ettiğini söyledi.

 

Ramazan etkinlikleri kapsamında Tokat, Erbaa ve Turhal’da üç günlük bir konser sürecine giren Ünlü Tasavvuf Müziği Sanatçısı Dr. Mustafa Demirci, Erbaa ve Turhal’daki konserlerin ardından Cuma gecesi Tokat merkezde de gönülleri fethetti.

*3 gündür Tokat’tasınız. Konserler nasıl geçti? Erbaa Niksar ve Turhal ilçelerini gezdiniz izlenimleriniz nelerdir?

            Daha önce 98 yılında Turhal’a gelmiştim. Tokat merkezde konser verdiğimi hatırlamıyorum. Yozgat Çekerek’te programımız vardı. Oradan 2 Temmuz’da Erbaa’ya geçtik. 3 Temmuz’da da Turhallı vatandaşlarımızla buluştuk. Ben de Kayserili olduğum için Orta Anadolu atmosferini çok severim. Kendimi memleketimde hissediyorum. Samimi içten bir anlayış var. İnsanları çok doğal. Doğrusu Tokat’ı çok sevdim. Her gelen sanatçı der ya çok sevdik çok beğendik diye… İşte ben öyle bir beğeniden bahsetmiyorum. Gerçekten çok beğendim. Buradaki arkadaşlar sağ olsunlar bizi çok iyi ağırladılar. Ettiğim sohbetlerde bu tarz Ramazan etkinliklerinin uzun zamandır Tokat’ta yapılmadığını duydum. Bu biraz beni üzdü. Çünkü bir toplumu madden beslemek bir iş ise manen ve ruhen besleyebilmek çok daha büyük bir iştir. İnsan sadece bedenden ibaret değil. Ruhunun ve duygularının da beslenmeye ihtiyacı var. Bu anlamda tasavvuf müziği hem ülkemizde hem dünyada çok önemli bir misyona sahip. Bundan yaklaşık on yıl önce verdiğim bir röportajda şunu belirtmiştim. Gün gelecek tasavvuf müziği insanlar için çok önemli bir ihtiyaç haline gelecek. Hep bedenimizi besliyoruz, dış dünyamızı güzelleştiriyoruz ama iç dünyamızdaki açlık git gide artıyor. Bu etkinliklerin manevi açlığı doyurucu bir yanı var. Ramazan ayı hasetsen maneviyatın öne çıktığı, insanların ibadetle meşgul olurken bir taraftan da ruhundaki musiki açlığını da tamamladığı bir dönem. Bir ney sesi bir tambur sesi solo söylenen bir ilahi, bizim makamlarımızın zenginliğini de işin içerisine katarsak insanlar Ramazan’a daha çok konsantre oluyor. Erbaa’da insanlar teravihten sonra gece yarılarına kadar bizi dinlediler. Ayrılmadılar program bittikten sonra gelip duygularını ifade ettiler. Hatıra fotoğrafı çekindiler bizimle. Turhal’daki konserimize bebeği ile gelen bir ebeveyn kendi çocukluğunun beni dinleyerek geçtiğini çocuğunu da benim eserlerimi dinleyerek büyüteceğini söyledi. Bizi mutlu eden ve işimize konsantre olmamızı sağlayan böyle bir teveccüh var. Anadolu’dan gelen ilgi alaka bizim için çok daha değerli ve çok daha etkileyici oluyor. Gelen ilgiyi şahsımıza değil taşıdığımız misyona atfediyoruz.

*Konserlerinize binlerce insan katılıyor. İzleyici ile sahnede nasıl bir bağ kuruyorsunuz?

            Bu işin en önemli karşılığı dinleyici profili. Eserleri okurken karşıda gördüğümüz samimi duruş bizi daha da şevke getiriyor. Tasavvufta zikir formu çok önemlidir. Ki zaten ilahilerin çıkış noktası da tekkelerdeki zikirdir. Program boyunca gözlerini kapatarak dinleyen insanları görüyorum karşımda ve o bir kişi bana yetiyor. Onun huşu ile dinlediğini gördüğüm an bende huşu ile olayın içerisine giriyorum. 60-70 yaşlarında bir zaat sahneye elinde istek kağıdı ile geliyor. Bu çok güzel bir şey. Bazen bir çocuğumuz bazen bir gencimiz geliyor. Ama 70 yaşındaki bir insanın sizden eser okumanızı rica etmesi farklı bir anlam ifade ediyor. Bu duyguları kelimelere dökmek biraz zoluyor. Yaşamak lazım.

*Tasavvuf müziği sizce yeni neslin ne kadar ilgisini çekiyor?

            Ne verirseniz onu alırsınız. Mevlana Hazretleri der ki, Kuyuya hangi kova salındı da su çıkmadı. Her yaştan her düşünceden her meslekten her kesimden insana hitap eden önemli bir musiki icra ediyoruz. Bu bizim için büyük bir avantaj. Pop müziği pop müzik sevenler dinler, rock müziğini rock müzik sevenler dinler. Fakat Türk müziğindeki tasavvuf müziği formu bütün dünyada herkese dinletebileceğiniz bir formdur. Tasavvuf müziğinden etkilenmeyecek insan ben göremiyorum. En katı kalpli benim. Ben bile etkileniyorum. Yeni neslintaya çıkardığı profilin iyi tetkik edilmesi lazım. Ben çok iyi yakalayabildiğimi söyleyemem. 5 yaşındaki çocukların tabletle sanal alemde yaşadığı bir dönemdeyiz. Bu bir açıdan avantaj bir açıdan dezavantaj oluşturuyor. Görsellik daha çok ön plana çıkıyor. İşitsel boyut fon müziğine dönüştü. Avantaj kısmı erişim kolaylığı. Eskiden eserlerimizi insanlara müzik marketlerde sunabiliyorduk. Şimdi her an yanında mobil hale geldi. Yeni nesli yakalamak erişimle olmuyor. Su yanı başınızda akıp gider ama siz o su sesini duymazsınız. Farkındalık oluşturmak gerekiyor. Teknolojinin içinde kendimize farkındalık oluşturmalıyız. İnsanların bizi fark etmesini beklememeliyiz. Bu yapılabilirse yeni yada eski fark etmez herkesin rahatlıkla dinleyip etkilenebileceği bir musiki tarzı olarak görüyorum.

*Bu farkındalığı oluşturmak için eksik olan ne?

            Yeni nesil için bu işin kültür tarafı eksik. Bir gelenek gelerek yönetmiyyeni nesli. Günü birlik falan ülkedetaya çıkan bir akımdan etkileniyorlar. Yeni neslin kendisini sürekli besleyeceği bir değertamı oluşturamadık. Eğer bu eksiği kapatabilirsek bu müziği daha iyi anlayacaklar. İlahi dinliyoruz müziği duyuyoruz fakat kelimelerin ne anlattığını anlamıyoruz. Musikiyi bırakın Yunus Ermeyi anlayamaz hale gelirsek o zaman büyük bir problemle karşı karşıyayızdır. Ben olaya bir de öyle bakıyorum. Müzik müziktir. Önemli olan önce zihinleri sonra gönülleri doldurmak. Gönülleri doldurabilirsek müzik görevini yapmış demektir.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
E-GAZETE TÜMÜ
aydem
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41